Základní fakta
Jedno z velkých, italských vín - Amarone (z italštiny „amaro“ – hořký), díky hořko nasládlé chuti. Je to název pro víno z regionu Valpolicella, který se nachází na severu Itálie, poblíž města Verona a největšího italského jezera Lago di Garda. Od roku 1968 má status DOC a od 2010 již DOCG. Hlavní odrůdou pro výrobu je Corviňa Veronese (mezi 45 - 95%), Rondinella (mezi 5 - 30%), v malém množství Molinara a v dnešní době se častěji můžeme setkat s max. 25% příměsí Oselety, ale dostupnost této odrůdy je velmi malá (asi 20ha).
Výroba a základní rozdělení
Nejdůležitější pro víno Amarone je – proces sušení hroznů. Hrozny se sklízí zralé, v první polovině října, sklizeň probíhá ručně a pečlivě se vybírají ty nejlepší hrozny. Poté se zavěsí nebo položí na sláměné rohože a tomuto procesu se říká appassimento. Réva zde takhle vysychá okolo 120 dní, záleží dle výrobce a kvality sklizně. Důležitý fakt je ten, aby se zabránilo napadení ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, která by ovlivnila výslednou chuť vína, proto tyto prostory musí být dobře větratelné. Jedná se jen o koncentraci cukrů, kyselin a dalších látek, které budou mít výsledný vliv na konečné víno. Na konci ledna, začátkem února se začíná s lisováním a poté s macerací a fermentací (kontakt slupek a rmutu), který může trvat až 60 dní, aby se docílilo co největší koncentrace látek, které byly obsažené v hroznech. Po odstranění slupek, se tento „odpad“ přidává do základního vína Valpolicella a vzniká tzv. Ripasso della Valpolicella (DOC), můžeme se setkat i se sladší variantou Recioto della Valpolicella, zastavený proces fermentace (2010 DOCG). Poté následuje školení v dubových sudech, nejčastěji se používá francouzský dub nebo též slavoňský (Slavonian). Jak dlouho by mělo Amarone vyzrávat v sudu není stanovené zákonem, ale záleží jen na vinaři, nicméně, výsledné víno s označením „Amarone della Valpolicella“ musí mít min. obsah alkoholu 14%, nesmí opustit sklep dříve jak 2 roky od 1. ledna následujícího roku po sklizni, u označení „Riserva“ je to minimálně 4 roky k 1. listopadu daného roku sklizně.
Charakteristika
Amarone by mělo mít hlubokou, temně červenou barvu, starší ročníky granátovou. Vůně je velmi intenzivní, komplexní, od tmavých, černých bobulí, koření, ale i čokolády a kávy, záleží dle vyzrálosti. V chuti velmi silné, mohutné, hřejivé, díky vyššímu alkoholu s dlouhou perzistencí.
Archivace
Víno můžeme konzumovat hned po přivedení na trh, ale dá se archivovat velmi dlouho, dle kvality i několik desetiletí.
Podávání a konzumace
Doporučená teplota podávání je do 18°C. Doporučuje se dekantovat, jen opatrně u starších ročníků (8 a více let). Pouze otevřít, vyzkoušet a až poté se rozhodnout, jestli přelijeme do karafy nebo necháme v lahvi (raději se poradit s odborníkem, který víno prodával)
Vhodné kombinace s pokrmy
Můžeme kombinovat s širokou škálou masitých pokrmů (jehněčí, telecí i hovězí). Starší ročníky budou velmi zajímavé s jemnými, plísňovými sýry.
Robert Parker
Amarone della Valpolicella Classico 2006 Alegrini – 94b.
Amarone della Valpolicella Classico 2008 Tommasi – 93b.
Amarone della Valpolicella 2003 Bertani – 92b.
Gambero Rosso „tre bicchieri“
Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2008 Vigneto Monte Sant´Urbano Speri
Amarone della Valpolicella Classico 2008 Pegrandi Vaonda
Amarone della Valpolicella Classico 2008 Guerrieri Rizzardi
Hodnocení ročníků (nejvíce 5*)
2007 *** 2001 ****
2006 ***** 2000 *****
2005 *** 1999 ****
2004 ***** 1998 *****
2003 **** 1997 *****
2002 ** 1996 **
Hodnocení berte s rezervou, i ze špatného ročníku se dá udělat dobré víno
(zdroj www.italian-wine-info.com)