Recept na špagety Carbonara - originální a schválený Římany! Než začneme, pravidlo číslo jedna je jednoduché - skutečné špagety carbonara jsou vyrobeny z vajec, ne smetany. Kombinace čerstvých vajec s křupavým guanciale (slaniny), slaného sýru pecorino (případně parmesanu) a pepře tvoří perfektní klasický římský těstovinový pokrm Carbonara. V tomto receptu jsme otestovali tradiční verzi s několika obyvateli z Říma, kterým se recept líbil, postup schválili a uznali za autentický! Vyzkoušejte tuto klasiku správným způsobem a my Vám slibujeme, že vaše chuťové buňky Vám poděkují.
Co potřebujeme?
5L vody
Kamennou sůl
300 g špaget (nebo Spaghettoni / Rigatoni / Paccheri)
150 g Guanciale (vepřová tvář nebo Pancetta)
200 g (2 šálky) sýra Pecorino (parmesan)
4 vejce
Pepř
Jaké nádobí použijeme?
Velký hrnec na vaření těstovin
Prkénko
Nůž
Velká pánev
Mísa na mixování
Vidlička
Naběračka
Dlouhá sada kleští
Dodržujme postup.
Špagety carbonara zaberou jen krátkou dobu, než začnete s přípravami. Nechte vařit vodu, je důležité použít velký hrnec tak, aby těstoviny mohly uvnitř "tancovat." což vám zajistí to, že se k sobě nepřilepí. Těstoviny vařte podle pokynů na obalu, pokud jde o čas, ujistěte se, že jsou těstoviny al dente (na skus).
Odřízněte kůži z guanciale (nezapomeňte nechat pepřovou / kořeněnou kůru) a poté ji nakrájejte na tenké proužky. Velkou pánev položte na sporák na mírný až střední oheň. Aby bylo guanciale na špagety carbonara tak akorát, přidejte guanciale do pánve bez oleje a nechte smažit velmi pomalu tak ať si vytvoří vlastní lahodnou tukovou šťávu.
Vemte si mixovací misku a přidejte 4 vejce, poté je opravdu dobře rozšlehejte. Dále přidejte sýr pecorino, hodně pepře a opět dobře promíchejte. Tím vytvoříte skvělý krém.
Jakmile jsou těstoviny uvařené, pomocí kleští vyjměte těstoviny z vroucí vody a přidejte je přímo do pánve, přičemž do pánve přidejte také kapky vody. Vypněte varnou desku, aby se těstoviny a guanciale přestaly vařit. Dále pomocí naběračky vytáhněte z hrnce naběračku těstovinové vody a přidejte ji do vaječného a sýrového krému, poté vidličkou dobře promíchejte.
Servírujeme na ploché talíře, posypeme čerstvě nadrceným pepřem a pecorinem. Nejlépe chutnají za čerstva. Pokud se vám náš recept líbil a chtěli byste další originální a autentické recepty z italské kuchyně, sdílejte se svými přateli a dejte nám vědět jak vaše vaření dopadlo.
Jestliže si k obědu či večeři rádi dáte skleničku vína, doporučujeme podívat se na nové vinařství Terre di San Rocco, které Vaše kulinářské umění promění v opravdový zážitek, My si také rádi navodíme atmosféru tradiční italskou hudbou - třeba výběrem písní od Andrea Bocelli.