Charmatní prosecco

 

CHARMATNÍ PROSECCO

 

 Nejoblíbenějším vínem Benátska je perlivé Prosecco, které představuje doslova magnet pro turisty. Světová poptávka po tomto skvěle pitelném moku je tak obrovská, že v roce 2008 bylo území rozšířeno o dalších 9 provincií. Aby výrobci ochránili své vzácné víno před napodobováním, změnili jméno původní odrůdy na „Glera“ a její původní název „Prosecco“ zaregistrovali jako geografický pojem.
Drtivá většina z nás si určitě dala na horách Aperol Spritz nebo jakýkoliv jiný Spritz (Hugo Spritz, Negorni Spritz, Cynar Spritz), který ne náhodou původně pochází také z Benátska a jehož základem je právě Prosecco a soda. Možná právě díky výborné turistické dostupnosti jsou produkty celé severovýchodní Itálie velmi oblíbené nejen mezi českými cestovateli. Ať už se bavíme o Proseccu, Amarone della Valpolicella, Lambruscu, Soave nebo Bardolinu.
Zatímco tradičně bylo nejvyhledávanější sladší Prosecco z vrchu Cartizze ve Valdobbiadenne, nyní roste zájem o „na kost“ suché verze col fondo (neboli sur-lie) prodávané „na kalech“, tedy se sedimentem v láhvi.
Co se týče výroby Prosecca, je vyráběno taktéž dvojí fermentcí, akorát zcela odlišně než u tradiční metody Champenoise (někde se ty bublinky vzít musí a se Soda Streamem nebo Perličkou to nemá absolutně nic společného).
Metoda Charmat je ve srovnání s tradiční metodou benjamínek, ale za to velmi populární. V podstatě se jedná o to, že výrobci Prosecca vyrobí tiché víno z odrůdy Glera v nerezových tancích a poté víno přečerpají do dvouplášťových nerezových tanků, kde nastartují druhou fermentaci. Je to mnohem levnější a rychlejší metoda, kde se celkový proces výroby vína udává v jednotkách měsíců oproti desítkám u tradiční metody. To ale neznamená, že je Metoda Charmat méně kvalitní. Spíše je přizpůsobená dané odrůdě a oblasti. Skvěle zachovává aromatiku vín a perlení v ústech je přímočarejší, intenzivnější, ale kratší.
Jsme nesmírně rádi, že můžeme v ČR exkluzivně zastupovat vinařství Montelvini, které operuje jak v okolí města Trevisa, tak i ve Valdobbiadene, Coneglianu i Asolu. Všechna jejich Prosecca jsou krásně odlišná podle daného terroir. Máme v nabídce i zmiňované col fondo, což je v posledních letech opravdu boom.
Hmm, zakalené Prosecco.. Tak co, kdy zakalíme? 

 

16830841_799935266812358_4249014368192055900_n (kopie)