Prosecco

NOVĚ NA ESHOPU PRODÁVÁME I KEGY SE STÁČENÝM FRIZZANTE: ZDE 

 

Prosecco

Nejpopulárnější italské bublinky! Na pohled slámově žlutá barva, ve vůni jemné ovocné tóny. Prosecco je bílé šumivé víno z odrůdy Glera – minimálně zastoupena v 85 % (dříve nazývaná Prosecco), která se pěstuje ve dvou severoitalských regionech – Veneto a Friuli Venezia-Giulia. Prosecco je velmi svěží a lehké víno, které se vyznačuje ovocnými tóny jablek, hrušek či exotičtějšími chutěmi broskví nebo ananasu. Bublinky v Proseccu vznikají sekundární fermentací tzv. Charmat - metodou. Prosecco rozlišujeme podle přítomnosti zbytkového cukru, podle obsahu CO2 v láhvi či podle oblasti, ve které se prosecco produkuje.

Výroba prosecca

Ruční
sběr hroznů

Odstopkování
a mletí hroznů

Extrakce látek
z moštu

Group

Lisování

Primární fermentace
(kvašení)

Filtrace

Tiché bílé víno

fermentation_1

Sekundární fermentace (kvašení) v uzavřeném tanku

pressing_1

Podchlazení
vína

filtration_1

Filtrace

Dozážní
likér

Lahvování
a korkování

Dělení

Podle zbytkového cukru:

Brut Natur – 0 g/ l zbytkového cukru
Extra Brut – 0 - 5 g/l zbytkového cukru
Brut – 0 - 12 g/l zbytkového cukru
Extra dry – 12 - 17 g/l zbytkového cukru
Dry – 17 - 32 g/l zbytkového cukru

Podle přítomnosti C02:

Tranquillo – tiché víno bez bublinek
Frizzante – jemná a kratší perlinka (1,5 – 2,5 baru)
Spumante – výrazná a dlouhotrvající perlinka (3,5 – 5 baru)

Podle oblasti

Prosecco se klasifikuje podle oblasti svého původu na DOC a DOCG. Apelace DOC (Denominazione di Origine Controllata) je druhý 2. nejvyšší stupeň hodnocení italských vín, jehož vína musí splňovat danou lokalitu, která je uznána pro danou odrůdu, dobu zrání apod. Apelace DOCG (Denominazione di Origina Controllata e Garantita) je vůbec ta nejvyšší a nejpřísnější. Vína s tímto označením musí splňovat další kritéria (přesné odrůdové složení vína, delší vyzrávání apod.), která zaručují kvalitu daného vína. Prosecco se dále klasifikuje podle regionu ve kterém se pěstuje. Mezi nejznámější DOCG Prosecca patří z oblasti Asolo a Conegliano Valdobbiadene. Prosecco nejvyšší kvality pak pochází z oblasti Cartizze.